De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parabool verschuiven (links of rechts)

Hoe schuif je een parabool naar rechts of links op de x-as?

felice
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 28 maart 2002

Antwoord

Gewoon beetpakken en eraan duwen of trekken lijkt me.
(Teveel gecorrigeerd vandaag, vandaar een beetje melig!)
Het is heel simpel en het werkt voor elke willekeurige functie, dus niet uitsluitend voor parabolen.
Stel je wilt een grafiek 5 hokjes naar links laten schuiven. Vervang dan in de formule iedere x door x+5.
Je denkt nu misschien: ik wil naar links schuiven, dus hij zal wel x-5 bedoelen, maar het is écht zoals het er staat.
Wil je naar rechts, dan vervang je natuurlijk elke x door x-5.

Een voorbeeld ter verduidelijking: stel je gaat uit van de parabool y=2x2-6x+7 en je wilt hem 4 hokjes naar rechts krijgen.
Verander de formule in y=2.(x-4)2-6.(x-4)+7
Dit kun je natuurlijk nog verder uitwerken, maar dan zie je de vervanging van x door x-4 niet meer.

Op je grafische rekenmachine kan het ook. Ik geef de beschrijving voor de TI83 want dat is de enige machine waarvan ik weet hoe het moet.
Je tikt in het functiescherm de formule in als bijvoorbeeld Y1
Daarna neem je als functie Y2 het volgende: Y2=Y1(x-4)
Je krijgt die Y1 op de tweede regel via de knop VARS.
Als je beide grafieken nu laat plotten kun je de verschuiving zien.
En om af te ronden: de wiskundige noemt een verschuiving meestal een translatie. Daarmee geeft ie zijn vak een beetje status!

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 28 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3