De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dieren en euro`s

Je hebt 100 Euro en hiervoor wil je precies 100 dieren kopen. Je kan kopen een kip voor 0,25 Euro, een koe voor 1 euro en een paard voor 15 Euro. Je moet van ieder dier minimaal 1 stuk kopen. Het is een grappig puzzeltje maar ik verwacht dat er ook wiskundige vergelijking voor kan worden gemaakt. Ik ben hier benieuwd naar.

P. Mis
Leerling mbo - woensdag 27 februari 2002

Antwoord

Tja, hoe pak je dat nou wiskundig aan?

Ik zou zeggen:
k = aantal kippen; r = aantal runderen (koeien) en p = aantal paarden.

Je hebt dan twee vergelijkingen:
k + r + p = 100 (totaal 100 dieren)
0,25k + r + 15p = 100 (totaal 100 euro)

We trekken de vergelijkingen van elkaar af:
0,75k - 14p = 0. Dit maken we 4 keer zo groot: 3k - 56p = 0.

Omdat k, r en p gehele getallen zijn, zijn er niet veel mogelijkheden meer. Immers, p moet deelbaar zijn door 3.
De enige mogelijkheid is: p=3, zodat k=56 en r=41.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 27 februari 2002
 Re: Dieren en euro`s 
Re: Dieren en euro`s



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3