De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vazen, ballen, kansen en verwachtingswaarde

We hebben een vaas met 5 ballen, 3 met een tien en 2 met een 20.
Het nummer van het eerste balletje is stochast U1
het nummer van het tweede balletje is U2
Balletjes worden niet terug gelegd!
  1. Laat zien dat U1 en U2 dezelfde kansverdeing hebben.
    'Huwh?? toch juist niet'
  2. Bereken E (U1), E(u2) en E(u1+U2)
    '??? hoe E(u2) te berekenen ???'

sven
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 oktober 2003

Antwoord

U1: nummer van het eerste balletje
U2: nummer van het tweede balletje

P(U1=10)=3/5
P(U1=20)=2/5

P(U2=10)=3/5·2/4 + 2/5·3/4 = 6/20 + 6/20 = 12/20 = 3/5
P(U2=20)=3/5·2/4 + 2/5·1/4 = 6/20 + 2/20 = 8/20 = 2/5

Even goed kijken! Voor U2 zijn er steeds twee mogelijkheden. Het eerste balletje is 10 of het eerste balletje is 20. Hierdoor reken je de kans op U2=10 uit zoals hierboven.

E(U1)=10·3/5 + 20·2/5
E(U2)=...

Kan je nu zelf!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 15 oktober 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb