|
|
\require{AMSmath}
Kansberekenen
Hai, nog ff een vragie... Ik ben nu bezig met een vraag waarin staat dat 5 leerlingen een proefwerk in moeten halen dat bestaat uit 50 vierkeuzevragen. de docent trekt voor elke 4 foute antwoorden een punt eraf, de leerlingen gokken alle vragen. Nu moet ik schatten m.b.v een simulatie de kans dat een leerling cijfer boven de 3 haalt. Ik heb nu 5x randint(0,1,50) gedaan, waarbij de 0 voor een fout beantwoorde vraag staat en dit dan 5x gedaan.. als ik dit in aparte lijsten zet en dat dan laat optellen in lijst 6 (aantal nullen) en dan daarna SUM(L6 3) doe gaat het dan goed?
Inge
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 25 augustus 2003
Antwoord
Hoi, Nee, want de kans dat je één vraag fout beantwoord is niet 50%, er zijn immers 4 antwoordmogelijkheden per vraag (waarvan er maar eentje goed is, en dus 3 fout). Dus laat je de rekenmachine een getal tussen de 0 en de 3 genereren bijvoorbeeld. Waarbij 0 = goed beantwoord en 1,2 of 3 = fout beantwoord. En in totaal zet je 50 getallen in één lijst voor één persoon. Dus randint(0,3,50)®L1 voor leerling 1. randint(0,3,50)®L2 voor leerling 2, enz. Laat het aantal nullen per persoon optellen Sum(L1=0) voor leerling 1, en indien het resultaat 22 dan heeft desbetreffende leerling minstens een 3. Dit herhaal je t.e.m. de vijfde leerling. Schrijf op een blaadje hoeveel leerlingen er tenminste een 3 hadden (van de 5 leerlingen), en herhaal deze simulatie zovaak als je wilt, tel na afloop het aantal op je blaadje bijelkaar en deel door het aantal simulaties (en rond naar boven af indien nodig). Het antwoord vertelt je hoeveel van de 5 leerlingen gemiddeld ten minste een 3 hebben gehaald. Des te meer simulaties je houdt des te betrouwbaarder de schatting van de kans. Groetjes, Davy.

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 augustus 2003
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|