De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gooien met 5 dobbelstenen bij Yahtzee

Bij het spel Yathzee worden 5 (gewone) dobbelstenen gelijktijdig opgegooid.

(a) Bereken de kans op vier dobbelstenen met een oneven aantal ogen en één dobbelsteen met een even aantal ogen.

(b) Bereken de kans op drie dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen (="full house"). Opmerking: het aantal ogen bij het drietal en het paar moet verschillend zijn.

Kunnen jullie mij hierbij helpen ?

Dank bij voorbaat

Benny
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 22 augustus 2003

Antwoord

(a)
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar dit lijkt toch wel erg op een binomiaal kansexperiment:

Gooien met 5 dobbelstenen
X: aantal oneven
p=1/2
n=5
P(X=4)=(5 boven 1)·(1/2)4·1/2=5/32

Voor je tweede vraag kan je het beste even kijken bij onderstaande zoekopdracht.

Zie Yahtzee Full House

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 augustus 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb