De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

3 dobbelstenen, kans uitkomst deelbaar door 5 simuleren

iemand gooit met 3 dobbelstenen, schat door simulatie de kans dat de som van de ogen deelbaar is door 5. bestudeer hiervoor wat de betekenis is van de integerfunctie (int() (ik weet dat dat betekent dat je naar het kleinste geheel getal gaat, maar niet hoe je t gebruikt. vervolgens moet je een programma schrijven op je ti83 dat die kans berekent, waarbij het aantal simulaties, het aantal dobbelstenen en tenslotte zelfs de deler variabel is (drie programmas dus) ik kan al wel 3 keer 100 getallen simuleren en de uitkomsten optellen, en apart SUM(L4=5), SUM(L4=10), en SUM(L4=15) apart doen, maar als ik dat 100 keer moet simuleren is dat zoveel werk. Hoe kan ik dit 100x simuleren en dan de uitkomsten op laten tellen? en ik kan wel een beetje programmeren, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.

sjoerd
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

Als je dezelde actie een (groot) aantal keren moet herhalen dan kun je gebruik maken van een FOR lus
Deze gebruik je als volgt:
:For(variabele,begin,eind)
:opdracht
:opdracht
.
.
.
:End

Bijvoorbeeld
Het programmaatje
:0®A
:For(I,1,100)
:A+1®A
:End
:Disp A
doet het volgende:
het maakt de variabele A gelijk aan nul
en telt bij de waarde van A 100 keer het getal 1 op.
Daarna toont het het antwoord (100 dus)

Ik hoop dat dat het probleem oplost, anders hoor ik het wel.
(P.S. Probeer in Wisfaq ook eens te zoeken naar het woord 'Simuleren' : er zijn al een aantal vragen over dit onderwerp beantwoord!)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 augustus 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb