|
|
\require{AMSmath}
Balletjes met nummertjes trekken
Een vaas bevat 15 balletjes genummerd van 1 tot en met 15. Er worden 8 balletjes 1 voor 1 blindelings uit de vaas gehaald. Na elke trekking wordt het nummer genoteerd en het balletje teruggelegd. A Hoe groot is de kans dat er 8 keer een 12 getrokken wordt? B Hoe groot is de kans dat er 8 keer geen 12 getrokken wordt? C Het getal 12345678 bestaat uit 8 cijfers. Hoe groot is de kans dat de nummers van de 8 getrokken balletjes dit getal vormen? D Hoe groot is de kans dat er hoogstens 1 keer een zes wordt getrokken? Alvast bedankt!
t
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 11 augustus 2003
Antwoord
A) De kans dat je bij de eerste trekking een twaalf trekt is 1/15 EN ( dus productregel toepassen) dit geldt ook bij de tweede tot achtste trekking. Je kans op acht keer een twaalf wordt dus: (1/15)8 B) Je mag deze keer geen twaalf trekken. Dat betekent dat er nog 14 van de 15 balletjes wel mogen getrokken worden. De kans per trekking is dus 14/15. In totaal krijg je nu (14/15)8. C) De kans dat je 1 trekt = 1/15 De kans dat je 2 trekt = 1/15 ... De kans dat je 8 trekt = 1/15 In totaal heb je dus weer (1/15)8 D) 'De kans op hoogstens één 6' kan je hier vertalen naar 'de kans op geen zes' OF (dus somregel toepassen) 'de kans op exact één zes'. Kans op geen zes: (14/15)8 Kans op exact één zes: 1/15 * (14/15)7 * 8 Vergeet vooral niet te vermenigvuldigen met 8 (mogelijke posities van de zes). Dan moet je volgens de somregel die kansen enkel nog optellen...
Iris
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 augustus 2003
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|