De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Theorie van Bayes

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een vraag over google want ik ben ten einde raad.

Google past de methode van Thomas Bayes toe op zijn/haar zoekmachine.
De formule luidt: P(B|A)=P(A|B)·P(B)/P(A)

Nu wil ik weten:
1) Hoe kan de basiskans worden uitgerekend, of staat dat vast?
2) Hoe kan de conditionele kans worden uitgerekend, of staat dat vast?
3) Bij de google zoekmachine worden er zoektermen ingevoerd. Hoe worden dan deze termen gezien of ingevuld in de formule?

Zouden jullie graag een voorbeeld willen geven van zo'n zoek actie?

Met vriendelijke groet,

P. de
Ouder - dinsdag 20 mei 2003

Antwoord

Methode? Het is geen methode! Het is een stelling!

Voorbeeld
Nemen we een uitkomstenruimte U met {1,2,3,4,5,6,7} als mogelijke uitkomsten.
We stellen de volgende gebeurtenissen voor:
A: het getal is even
B: het getal is groter of gelijk 4.

P(A)
Er zijn 3 even getallen van de 7, dus P(A)=3/7

P(B)
Er zijn 4 getallen groter of gelijk aan 4 van de 7, dus P(B)=4/7

P(A|B)
Je weet dat het getal groter of gelijk is aan 4, wat is dan de kans dat het getal even is? Dat zijn 2 van de 4 mogelijkheden, dus P(A|B)=2/4

P(B|A)
Je weet dat het getal even is, wat is dan de kans dat het getal groter of gelijk aan 4 is? Dat zijn er 2 van de 3, dus P(B|A)=2/3

Geldt nu:
P(B|A)=P(A|B)·P(B)/P(A)?
P(B|A)=1/24/7:3/7=2/3
Klopt...

Maar wat wil je hier nu mee GOOGLE-gewijs?

Zie Conditional Probability

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 mei 2003
 Re: Theorie van Bayes 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb