De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Procent vanaf 0

Hallo wisfaq,

C is de verzameling van complexe getallen.
De verzameling C*=C\{0} van complexe getallen vormt een groep onder vermenigvuldiging.Ik wil graag laten zien dat iedere eindige ondergroep H die bevat is in C* cyclisch is.
Dus ik moet laten zien dat H wordt voortgebracht door 1 element.Maar hoe vind ik nu voor H dit element?

Groeten,
Viky

Antwoord

Hi Viky,

H is een groep met vermenigvuldiging als bewerking. Dus als h erin zit, dan ook h2, h3,... Als h modulus verschillend van 1 heeft, dan hebben al die machten van h een verschillende modulus, dus zijn al die machten verschillende elementen en dus is H niet eindig. Bijvoorbeeld: als 2 in H zou zitten, dan ook 4, 8, 16, ...

Goed, H bestaat dus noodgedwongen enkel uit elementen a+bi die op de eenheidscirkel liggen. Bovendien moet H eindig zijn, dus voor elk element h moet er een n bestaan zodat hn=1 (zoniet zijn h,h h2, h3,... weer oneindig veel verschillende elementen van H).

Elk element is dus een machtswortel van 1. Stel dat je twee elementen hebt, a en b, met respectieve orde n en m. Dan an = bm = 1.

Probeer nu te bewijzen dat als je een element a hebt van orde n, en een element b van orde m, je ook een element hebt van orde kgv(n,m).

Stel p = ggd(n,m). Dan zijn n/p en m onderling ondeelbaar. En c = ap heeft orde n/p; b heeft orde m. Welnu, bc zal dan orde mn/p = nm/ggd(n,m) = kgv(n,m) hebben. Vb: een element van orde 5 vermenigvuldigd met een element van orde 6 is een element van orde 30. Dit lijkt mij logisch, je kan het bewijzen door die elementen echt uit te schrijven (vb e2k$\pi$i/5 en e2l$\pi$i/6)

Conclusie: voor elke twee elementen bestaat er een element met als orde het kgv van de ordes. Neem nu het kgv van de ordes van alle elementen van H, noem dit kgv = t. En voila, de primitieve t-demachtswortel van 1 (=e2$\pi$i/t) is je voortbrengend element.

Hiermee is dus bewezen dat er zo een element van orde t in H zit (nuja, ik heb maar met twee elementen a en b gewerkt, maar met inductie lukt dit ook voor alle elementen).

Groeten,
Christophe.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Rekenen
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:2-6-2024