WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Samplegrootte

Beste Wiskundeleraar

Wij hebben een vraag over hoe groot onze sample grootte moet zijn uit een repeterende productie batch van 100 pc's.

Pc's worden geassembleerd en worden allemaal op een 30 minuten test gezet om te controleren of de warmte geleiding vanuit de de CPU en de diverse chips goed afgevoerd wordt naar de heatsink.

Als de CPU temp na 30 minuten bij een maximale omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius onder de 75°C blijft dan zijn de PC's goed geassembleerd, nu willen we nog een aantal aan een langdurige test onderwerpen in een klimaat kast waar een kleine batch (sample grote te bepalen) getest worden gedurende een aantal uren en waar de temperatuur onder naar -20 graden gaat en volgens de door de fabrikant opgestelde tijdschema oploopt naar 70 graden bij een vastgestelde luchtvochtigheid.

De reeds geteste unit vormen dus geen normaalverdeling vandaar ook de vraag hij we de batchgrote moeten bepalen.

Graag uw inzicht op het bovenstaande.

Paul Sloesen
17-5-2022

Antwoord

Je hebt een repeterende productie met batches van 100. Ik neem aan dat je per batch een steekproefgrootte wilt bepalen, maar met welk doel?

Is het zo dat wanneer een CPU bij de eerste 100 te warm wordt de computer daarop afgekeurd zal worden? Volgens mij is het hier de bedoeling dat alle metingen binnen de gestelde grens blijven.

Nu kan je een steekproefgrootte bepalen als je gaat toetsen of schatten met een gemiddelde (max) temperatuur. Dat is niet aan de orde. Je kan ook iets met percentages doen maar dan heb je ook voor die tweede steekproef wellicht alle exemplaren in de test nodig. Daarnaast maakt het complexer dat je geen standaarddeviatie hebt.

Waar denk ik aan bij een dergelijk probleem: dat is de theorie van statistical quality control waarbij je uit elke batch van 100 een acceptabele $>$ 10 steekproef pakt. En je vervolgens het proces over meerdere batches monitort. Wel van belang is om eerst het criterium vast te stellen waarnaar je wilt kijken. Vervolgens kan je uit de SPC/SQC theorie de juiste controlchart selecteren om in het proces storingen of verloop vast te stellen.

Op basis van jouw summiere informatie denk ik in die richting. Tja, ik had je nog een mail gestuurd met de vraag om extra toelichting maar die is helaas niet beantwoord.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
18-5-2022


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#96998 - Docenten - Iets anders