WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 16 april 2024

Waarde vinden

Gegeven is de formule T=37+3/(2t+1) T=temperatuur t= uur
vanaf t=3 blijft de snelheid waarmee de temperatuur afneemt constant, tot op 37 Celsius , bereken voor welke t deze temperatuur van 37 Celsuis is bereikt.

Ik begrijp dus niet helemaal waar ik moet beginnen hiermee ik weet alleen dat ik de formule [dy/dx] moet gebruiken?

sanne
16-8-2020

Antwoord

Hallo Sanne,

Volgens de formule daalt de temperatuur voortdurend (beredeneer dit aan de hand van de formule, of controleer dit met een grafiek of een tabel). Echter, vanaf t=3 geldt de formule niet meer. Vanaf dat moment daalt de temperatuur met een constante snelheid, dus dan geldt een lineaire formule:

T=a·t+b

De richtingscoëfficiënt a is de snelheid waarmee de temperatuur daalt. Deze snelheid bereken je door de helling dT/dt te bepalen bij t=3. Dit is inderdaad de functie dy/dx, maar omdat in de gegeven formule de variabelen t en T worden gebruikt in plaats van x en y, schrijven we ook dT/dt in plaats van dy/dx.

De waarde van b vind je door te bedenken dat de temperatuur bij t=3 geen sprong maakt. De nieuwe formule T=a·t+b moet netjes aansluiten bij de oude formule. Bereken dus met de oude formule wat de temperatuur is bij t=3. Bereken dan de waarde van b zodanig dat de temperatuur bij t=3 volgens de nieuwe formule T=a·t+b hetzelfde is als de temperatuur bij t=3 volgens de oude formule.

Als je dit hebt gedaan, dan heb je de formule voor de temperatuur voor t$>$3. Met deze formule kan je de waarde van t berekenen waarvoor geldt T=37°.

Kan je hiermee verder?

GHvD
16-8-2020


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#90342 - Functies en grafieken - Leerling bovenbouw havo-vwo