WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zaterdag 16 januari 2021

Wat is correlatie?

Van een aantal tijdreeksen (data over een periode van 40 jaar) wil ik een correlatieberekening maken. Nu weet ik dat het dan noodzakelijk is om alleen te werken met stationaire reeksen, met andere woorden de eventuele trend moet uit de data worden gehaald alvorens de correlatie te berekenen. Mijn reeksen vertonen alle een trend, maar er zitten ook reeksen tussen die niet uit nominale data bestaan maar uit groeipercentages per jaar. Ook die laten een trend zien.

Is het toegestaan om uit die reeks de trend ook te verwijderen door de eerste en tweede verschillen te nemen?

Sjaak van der Velden
29-7-2016

Antwoord

Dat lijkt me af te hangen van je vraag: als je wilt weten wat hoe de percentages gecorreleerd zijn met de andere gegevens dan moet de trend uit die percentages weg; als je correlatie van de echte aantallen met de andere gegevens wilt weten zul je de percentages tot die echte aantallen moeten omwerken.
Het probleem met percentages is wel dat die in een vast interval zitten en dat heeft gevolgen voor de vorm van de `trend': een stijgende trend vlakt af naarmate de tijd voortschrijdt en rijen eerste/tweede/... verschillen convergeren dan naar nul.

kphart
8-8-2016


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#82614 - Statistiek - Iets anders