WisFaq!

geprint op donderdag 12 december 2019

Postcode Loterij

Om de kansen van de kleinere prijzen uit te rekenen heb je het totaal aantal postcodes nodig. Immers elk lot in de winnende postcode of wijk wint. Wat moet je als totaal van mogelijkheden gebruiken en hoe reken je dit totaal uit?

J. H.
28-2-2003


Antwoord

Tja... ik denk niet dat de postcodeloterij 'willekeurig' postcodes 'trekt' en dan daar de prijzen uitreikt, dat geloof ik toch niet. Het kan best zijn dat op sommige postcodes veel meer mensen wonen dan op andere postcodes (of niet?) en dat zou dan niet eerlijk zijn toch? Je kunt zelf eens kijken op http://www.postcodeloterij.nl/ maar 'echt' wijzer word je daar ook niet van...

Bovendien niet alle mogelijke postcodes zullen ook bestaan... dus als je willekeurig postcodes gaat 'ophoesten', dan heb je daar ook niet veel aan.

Maar hoe ze dat dan doen weet ik ook niet. Dit soort 'geldkloppers' is meestal niet al te scheutig met informatie. Wat ik wel weet is dat 'ze' slechts 26% van de ingekomen gelden uitkeren als prijs, 60% uitgeven aan kosten en 14% aan goede doelen! Dus dat je met de postcodeloterij goede doelen steunt lijkt me nogal overdreven..., maar dat is een ander verhaal.

Misschien gooien ze alle deelnemende postcodes wel in een grote bak en trekken ze daar dan 'willekeurig' een postcode uit... wie het weet mag het zeggen. In de consumentengids van januari stond een artikel over loterijen, misschien kan je daar eens kijken... of zie hieronder.

Zie Nederland waagt massaal een gokje [http://www.stepnet.nl/stepnet/content.asp?pagkey=43016&functie=itempresentatie&item=4741]

WvR
28-2-2003


© 2001-2019 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#7995 - Kansrekenen - Leerling bovenbouw havo-vwo