WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op woensdag 24 april 2024

Richtingsvectorveld

Hallo

In mijn cursus staat er iets over het kwalitatieve aspect van de oplossingen van een differentiaalvergelijking, maar ik begrijp het richtingsvectorveld niet helemaal...
Er staat geschreven: 'Het richtingsvectorveld van de differnetiaalvergelijking y' = F(x,y) is de afbeelding Rf : R2 $\to$ R2 : (x,y) $\to$ (1/ (√(1+F(x,y)2))(1, F(x,y)
Ik begrijp dit zowel conceptueel als rekentechnisch niet echt, kan iemand me helpen?

Alvast bedankt!
Julie

Julie
9-5-2016

Antwoord

Beste Julie,

De rico van de raaklijn aan de grafiek van $y=f(x)$ wordt gegeven door de afgeleide $y'$. Als $y=f(x)$ een oplossing is van de differentiaalvergelijking $y' = F(x,y)$, dan is die rico dus precies gelijk aan $F(x,y)$. Een richtingsvector die overeenkomt met deze rico is dan $(1,F(x,y))$. Op die manier kan je dus in elk punt $(x,y)$ een vector tekenen met componenten $(1,F(x,y))$ en zo ontstaat een 'richtingsvectorveld' of 'raaklijnenveld'. Als er bovendien nog een beginvoorwaarde gegeven is, kan je een oplossing gemakkelijk schetsen aan de hand van een dergelijk richtingsvectorveld.

De factor $1/\sqrt{1+F(x,y)^2}$ dient om de vector te normaliseren tot een eenheidsvector. Op deze website kan je het richtingsvectorveld laten tekenen, in dit voorbeeld voor $F(x,y) = x+y$ (met variabele $t$ i.p.v. $x$) en met een oplossing getekend die aan een bepaalde beginvoorwaarde voldoet.

In het Engels noemt men dit een "slope field"; daarop zoeken levert veel voorbeelden.

mvg,
Tom

td
9-5-2016


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#78315 - Differentiaalvergelijking - Student universiteit België