WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Hoe werkt een rekenmachine?

Hoe kan het dat de onderdelen van een rekenmachine kunnen rekenen? Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n ding weet dat 1+1=2. Ik weet dat ze 't programmeren maar er is nog veel onduidelijk. Hoe kan zo'n ding zoveel sneller rekenen als ons? Ik weet dat ze 't met enen en nullen doen, maar waar denkt dat ding mee?

kurt laheye
7-3-2016

Antwoord

Volgens mij stel je verkeerde vragen:

Hoe kan het dat de onderdelen van een rekenmachine kunnen rekenen?
Een rekenmachine noch onderdelen van een rekenmachine kunnen rekenen. Mensen kunnen rekenen. Een rekenmachine is slechts een hulpmiddel, net als een kerfstok of een telraam. Een telraam kan ook niet rekenen.

Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n ding weet dat 1+1=2
Een rekenmachine is zo gemaakt dat als je 1+1 intikt het antwoord 2 opfluppert. Dat heeft iemand er in gezet. Hoe dat werkt is een studie apart. Als je informatica zou studeren zou je daar nog wel een aardig cursus over kunnen volgen, denk ik. Daar is iets meer moeite voor nodig! Zie de link onderaan voor een overzicht.

Hoe kan zo'n ding zoveel sneller rekenen als ons?
Waarom kan een auto sneller rijden dan ik kan lopen? 't Zou ook weinig nut hebben als je 't zelf sneller zou kunnen. Overigens zijn er wel rekenwonders die heel snel kunnen rekenen. Voordat jij je rekenmachine uit je tas hebt kunnen pakken...

Ik weet dat ze 't met enen en nullen doen, maar waar denkt dat ding mee?
Een rekenmachine denkt niet. Bovendien is het geen argument want een zenuwcel kan ook of een impuls doorgeven of niet.

Kortom: leuk bedacht, maar om precies te begrijpen hoe een rekenmachine werkt zul je meer moeite moeten doen. Zoek nog maar 's verder. Onderstaande link geeft je misschien wel een idee.

Voor wiskundige vragen kan je hier natuurlijk altijd terecht.

Zie UVA - hoe werkt een rekenmachine? [http://www.niutec.nl/NLT/Digitale%20Techniek-UVA/20uurModuleDigitaleTechniekV2.pdf ]

WvR
10-3-2016


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#77812 - Rekenmachine - Iets anders