WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Berekeningswijze voor posities van in lijsten

Ik ben bezig met het een nieuw sociaal netwerk waar mensen alles kunnen vinden en delen over applicaties voor smart phones.

Ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen met het berekenen van de volgende formule

namelijk een berekening van de posities. In het kort... Elk lid heeft een top 20 lijst met zijn favoriete applicaties op volgorde van belangrijkheid genummerd. De meest populaire app staat op nr 1 en de minst populaire op 20.

Nu wil ik een overall lijst maken die bepaalt welke apps het meest populair zijn onder alle gebruikers tezamen. (dus een gemiddelde van alle persoonlijke lijsten tezamen)

Kan iemand me helpen met een formule hiervoor ?

bv rater A heeft skype op 5 staan, rater B of 4 en Rater C op 20. De gemiddelde positie is dan 8 maar hij staat in totaal 3 keer in de lijst van 4 personen dus (75%). Het gaat nu om de berekening van de positie ten opzichte van de andere apps.

Dus als (1) de gemiddelde positie 8 is en hij staat 3 keer in de lijst ten opzichte van een app (2) die gemiddeld positie 9 heeft maar ipv 3, 4 keer in de lijst zou staan. In de totaal ranking zou deze dan boven moeten staan. Maar hiervoor kan ik niet de juiste formule bedenken.


aantal raters 4 rater A rater B rater C rater D
skype 3 5 4 20
what's app 4 5 2
angry birds 3 6 1
facebook 1 20
linkedin 1

Ton
2-1-2012

Antwoord

Hallo Ton,

Wat je kunt doen, is het volgende:

Geef punten aan een app wanneer deze door een rater op een bepaalde positie gezet wordt. Een voorbeeld van de puntentoekenning is:

positie 1: 20 punten
positie 2: 19 punten
positie 3: 18 punten
positie 4: 17 punten
.....
positie 20: 1 punt
positie 21 en hoger: 0 punten

Doe dit voor elke rater. Rangschik de app's naar aantal punten. De bijbehorende formule is dan eenvoudig: aantal punten = 21-positie

Dit systeem waardeert een app die twee keer op 11 staat net zo hoog als een app die één keer op 1 staat (beide 20 punten). Het kan zijn dat je hoge waarderingen extra wilt 'belonen'. Dit kan door de hoge plaatsen in de tabel aan te passen, bijvoorbeeld:

positie 1: 25 punten
positie 2: 22 punten
positie 3: 19 punten
positie 4: 17 punten
(verder hetzelfde)

Het ligt er maar net aan welke puntentelling het beste aansluit bij jouw subjectieve beoordeling. Er is dus niet een eenduidig juiste formule. Hoe dan ook, het rekenen met punten per genoemde rating lijkt me handiger dan het rekenen met gemiddelde waarderingen.

GHvD
2-1-2012


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#66481 - Anders - Iets anders