WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 18 april 2024

Secans en cosecans

Wat is de praktische betekenis van beide goniometrische eigenschappen van een hoek?
(voor een cirkel met straal 1 is de cosinus de projectie op de x-as, de sinus de projectie op de y-as, de tangens het afgesneden stuk van de vertkale raaklijn aan de cirkel)

Toelichting
Het enige dat ik weet over de secans en cosecans is dat het de inverse van de cosinus, resp. de sinus zijn. De meetkundige betekenis, i.e. zijn het lengten van een afgesneden stuk of projecties (zoals hieronder opgegevenvoor de cosinus, sinus en tangens) is me niet duidelijk. Ook enkele voorbeelden van het praktische nut zijn welkom.

Yves Vileyn
30-12-2002

Antwoord

Ik doe de functies misschien enorm tekort, maar als ik zeg dat ik ze in bijna 35 jaar wiskunde nooit gebruikt heb, dan zegt dat toch wel iets over het praktische nut van deze functies. De wiskundige heeft nu eenmaal een drang om volledig te zijn, en dus geeft hij bij elke functie als het kan ook meteen de inverse. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee iets essentieels wordt toegevoegd. Kortom: ik zou er niet teveel energie in steken. Maar kom rustig terug als je op iets heel specifieks zit te studeren.

MBL
5-1-2003


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#6223 - Goniometrie - Ouder