WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Geodriehoek

De geodriehoek is een handig hulpmiddel bij de meetkunde.
Wat ik alleen niet kan vinden is een verhaal over de geschiedenis van de geodriehoek. Wie heeft hem bedacht/hoe is hij ontstaan? Natuurlijk had men eerst waarschijnlijk een gradenboog en een liniaal. Waarschijnlijk bedacht iemand dat het handig zou zijn om die te combineren. En zo zou het ook handig zijn parallelle lijnen te kunnen tekenen. Maar ik kan helaas geen samenhangend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de geodriehoek vinden.

Groeten,
Mike.

Mike Bakker
6-12-2002

Antwoord

Ik denk dat hetgeen je zelf opschrijft eigenlijk het verhaal van de geodriehoek is. Zou er over zo'n onbenullig stukje plastic gereedschap werkelijk een samenhangend verhaal te geven zijn? Zo ja, dan wil het ook eens lezen, maar ik heb er nooit eerder over gehoord.
Er zijn toch talloze simpele dingetjes die er "gewoon" zijn zonder dat de uitvinder een naam heeft: schoenlepels, veters, messen, potloden en ga zo maar door.
Allemaal uiterst nuttig, allemaal ooit door iemand bedacht die een standbeeld verdient, maar gekregen zullen ze het wel niet hebben: daarvoor is de uitvinding misschien te alledaags.

Zie ook Wie is de uitvinder van de geodriehoek?

MBL
7-12-2002


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#5794 - Geschiedenis - 1ste graad ASO-TSO-BSO