WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 19 april 2024

Verhoudingen traagheidsmomenten

Hallo,

Ik heb een object waarvan ik het traagheidsmoment wil berekenen. Het is een gecombineerd object van meerdere cilindervormen. Er zit een lange staaf door het midden van 50mm diameter met daaromheen 6 verschillende maten schijven en (holle)cilinders. Allemaal rond en de maten en het totaalgewicht is bekent dus ik kan het gewist per onderdeel uitrekenen via de inhoud en vervolgens van ieder deel het traagheidsmoment uitrekenen. Maar hoe moet ik alle losse waarden nu combineren tot 1 groot traagheidsmoment?

Akvast bedankt,

Martijn
27-4-2008

Antwoord

Hoewel je dat niet vermeldt, ga ik er van uit dat je het traagheidsmoment bedoelt dat van toepassing is op rotaties met de lange staaf als rotatie-as.

Ik weet niet precies wat er allemaal gegeven is, maar de conclusie is alleszins dat je de traagheidsmomenten van de onderdelen mag optellen. Je hoeft hier *geen* bijkomende wegingsfactoren aan toe te kennen: de invloed van de deelmassa's zit al in de definitie van traagheidsmoment(*)

(*) Dat is bijvoorbeeld bij de definitie van massamiddelpunt niet zo, daar wordt de invloed van de massa weggedeeld door de totale massa in de noemer, zodat je massamiddelpunten niet zomaar mag optellen, je moet ze laten meetellen voor het gedeelte van het totale gewicht dat ze vertegenwoordigen.

cl
2-5-2008


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#55389 - Ruimtemeetkunde - Leerling bovenbouw havo-vwo