WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Re: Complexe getallen

De info klopt inderdaad niet. Ik snap er alleen nog steeds niets van. Ik snap wat een complex getal zich bevindt en de notering hiervan. Kun je hier nu nog iets mee uitrekenen?
Stel dat we voor een complex getal vinden Re(c) = 3 en Im(c) = 2.
Het getal wordt dan vaak op de volgende manier genoteerd: 3 + 2i
Kan ik hier nu iets van uitrekenen? Ik heb nog nooit het teken ± gebruikt bij wiskunde, betekent dit ongeveer ? Of heeft het hier een andere betekenis.

Ik hoop dat u mij kan helpen.

bedankt!

Claudia
6-12-2007

Antwoord

Beste Claudia,

Misschien direct even algemener aanpakken: als a en b reële getallen zijn, dan noteren we het complexe getal z met Re(z) = a en Im(z) = b als a+bi. Hierin is i de imaginaire eenheid met als eigenschap i2 = -1.
Het is deze eigenschap die het mogelijk maakt om kwadraten te hebben die negatief zijn. Daardoor hebben vergelijkingen zoals z2 = -9 in wel oplossingen, maar in niet.

Over het teken "±", dat heeft op zich niets met complexe getallen te maken. Het is een handige, korte notatie om aan te geven dat hetgeen erachter komt, zowel positief als negatief kan zijn.
Keren we even terug naar de reële getallen, bekijk de vergelijking x2 = 16. Deze vergelijking heeft twee oplossingen, x kan gelijk zijn aan 4 OF x kan gelijk zijn aan -4. Kort genoteerd: x = ±4.

mvg,
Tom

td
6-12-2007


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#53393 - Complexegetallen - Leerling bovenbouw havo-vwo