WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 22 september 2020

Re: Oppervlakte verschil om verticale as draaien

Heel erg bedankt! Het geeft me al meer inzicht. Toch heb ik nog een aanvullende vraag. Wat gebeurt er als je rechthoek ABCD niet in AD roteert maar in een as paralel aan AD ergens in de rechthoek. Maakt dat geen verschil in eind oppervlak, bereken je het nieuwe oppervlak dan ook maal cosa? En wat als er nog een rechthoek in ABCD ligt en je rekent alleen met het oppervlakteverschil in de ruimte, ook maal cosa? Geldt dit aleen voor rechthoeken of voor alle oppervlaktes die draaien, maal cosa?

Vriendelijke groet, Eva

Eva
26-10-2007

Antwoord

dag Eva,

Afgezien van het perspectief-effect denk ik dat dit voor alle oppervlaktes geldt. In ieder geval maakt het niet uit of je om AD draait, of om een as die parallel is met AD, of zelfs om een as die hiermee niet parallel is.
Ook andere vormen werken op deze manier.
Maar: als het oog erg dicht bij het draaiende oppervlak zit, dan kun je het perspectief-effect niet meer verwaarlozen, en wordt het een stuk ingewikkelder. Het stuk dat naar voren draait wordt groter dan dat je berekent met die cosa, het stuk dat naar achteren draait wordt juist kleiner dan de berekende waarde.
groet,

Anneke
27-10-2007


© 2001-2020 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#52693 - Ruimtemeetkunde - Student universiteit