WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Berekening van toets normering HBO opleiding om een voldoende te halen

In mijn opleiding is in een paar maanden tijd de normering om een voldoende te halen 2 x aangepast. Klopt de redenering achter deze verandering gezien vanuit het oogpunt van kansberekening?
Normering 1 was:
Ja/Nee/Vraagteken waren de 3 antwoord megelijkheden. 35% was de norm voor een voldoende. Bij een fout antwoord bij het invullen van Ja of Nee werd er 1 punt afgetrokken. Bij het invullen van ? werdt er niets afgetrokken.

Toen veranderde het in normering 2:
Ja/Nee vragen zonder vraagteken. 55% was nodig voor een voldoende. Bij een fout antwoord bij het invullen van Ja of Nee werd er 1 punt afgetrokken. Het invullen van een vraagteken was niet meer mogelijk.

Toen veranderde de normering (3) weer:
De normering veranderde van 55% naar 70%. De redenatie hier achter was dat er nog een gokfactor meegenomen moest worden aangezien de mogelijkheid van het invullen van een vraagteken weg viel. Deze gokfactor zou dus 15% zijn?

Nu is dit volgens mij niet correct. Bij Ja/Nee/? is er namelijk ook een gokfactor ongeacht dat je de mogelijkheid hebt om een vraagteken in te vullen.
Daarnaast vraag ik me af of qua kansberekening 15% een correct percentage is?

Is er iemand die de wiskundige redenatie achter deze beslissing snapt/kan uitleggen of eventueel wat er niet aan klopt mocht dit het geval zijn.

Marco van Meer
5-8-2007

Antwoord

Marco,De procedure gaat algemeen als volgt:Stel een tentamen omvat 80 ja/nee vragen,dus 80 punten te behalen.Dan is correctie raadkans 1/2·80 =40 en kennispercentage 55%(80-40)=22.De cesuur wordt dan 61/62 punten.Bij 62 punten een voldoende.Mischien kun je dit toepassen op jouw geval.

kn
14-8-2007


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#51719 - Kansrekenen - Student hbo