WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Re: Grootte van een hoek zonder sinus of cosinus

Hallo,

Ik had een tijdje geleden gevraagd om een manier om hoeken te berekenen , ik ben via een koppelling op een pagina goniometrie gekomen.

Dat is een zeer ingewikkelde en lange berekening vind ik, maar het is niet nauwkeurig (en dus ook niet kompleet volgens mij) schrijven ze.

Maar Ptolemaios schrijven ze, had nog een betere manier gevonden en het bewijs is om u tegen te zeggen, dus we gaan hier niet verder op in.

Waarom niet vraag ik me dan af, want zo weet ik het nog niet. Weet u nog een manier of een pagina waar dat wel in beschreven wordt of hoe ik aan die methode kan komen?

Met vriendelijke groet.
Tim

Tim Verkaik
2-6-2007

Antwoord

dag Tim,

Als je de exacte waarde van een hoek wilt weten bij een willekeurige rechthoekige driehoek met zijden a, b en c, dan is het antwoord een uitdrukking met arcsin of arccos of arctan erin.

Daar valt verder weinig meer aan te doen.

Als je wilt weten hoeveel graden dat is, zonder tabel of rekenmachine, dan kun je dat alleen maar op een benaderende manier doen (behalve in een paar bijzondere gevallen). Die benaderende methodes zijn aangegeven in het vorige antwoord.
Misschien dat jij dit antwoord onbevredigend vindt, maar misschien wordt het duidelijker als ik een ander voorbeeld geef.

Stel je wilt √7 uitrekenen zonder tabel of rekenmachine.
Er zijn methodes om deze wortel te benaderen, maar de exacte waarde is gewoon √7.
Zoiets?

Anneke
3-6-2007


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#51158 - Goniometrie - Iets anders