WisFaq!

geprint op donderdag 12 december 2019

Re: Re: Re: Vazen met genummerde balletjes

Beste Tom,
Nu ben ik helemaal in de war. 10/19 was het resultaat dat ik oorspronkelijk uitkwam. Dat zou betekenen dat de kans voor het trekken van een balletje initieel voor beide vazen dezelfde is namelijk 1/2. Ik heb het nog eens gecontroleerd maar de vraag heb ik letterlijk overgenomen. De vraag komt uit Van Basis tot Limiet 4 Leerweg 5 van uitgeverij Die Keure te Brugge (pagina 184 vraag 45) en als oplossing wordt 2/3 gegeven. Zelf ben ik industrieel ingenieur biochemie maar meer dan 20 jaar geleden afgestudeerd. Mijn wiskunde zit dus heel ver. Daar ik momenteel werkloos ben, hoop ik in het onderwijs terecht te kunnen. Dit is de reden dat ik mijn wiskunde aan het heropfrissen ben. Kunt U mij of uw team uitsluitsel geven of het resultaat nu 2/3 of 10/19 is????.
Ik wens U in ieder geval al te bedanken voor de inspanningen dat U tot nu gedaan hebt om mij te helpen.
Groetjes,
Rudi

Rudi Verheyden
2-9-2005


Antwoord

De vraag luide: "Vaas A bevat 9 balletjes genummerd van 1 tot en met 9. Vaas B bevat 5 balletjes genummerd van 1 tot en met 5. Er wordt lukraak een balletje getrokken. Bereken de kans dat het balletje uit vaas A komt, als het getrokken cijfer even is."

De vraag deugt niet. De handeling 'er wordt lukraak een balletje getrokken' is niet duidelijk. Volgens mij kan het twee dingen betekenen:
  1. Je kiest willekeurig een balletje, zodat alle balletjes een evengrote kans hebben om te worden getrokken
  2. Je kiest eerst willekeurig vaas A of B en daarna trek je willekeurig een balletje uit de gekozen vaas.
Welaan, als de vraag niet duidelijk is hoe kan je dan willen weten wat het antwoord moet zijn...

Voorstel
Gezien het beoogde antwoord hadden de makers van het boek de vraag beter anders kunnen stellen:

"In een vaas zitten 9 rode balletjes genummerd van 1 tot en met 9 en 5 blauwe balletjes genummerd van 1 tot en met 5. Er wordt lukraak een balletje getrokken. Bereken de kans dat het balletje rood is, als het getrokken cijfer even is."

Er zijn 6 even balletjes waarvan er 4 rood zijn zijn.
P(rood|even)=2/3

WvR
3-9-2005


© 2001-2019 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#40105 - Kansrekenen - Iets anders