WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

De kans op 5 straatjes bij de postcodeloterij

Hoe groot is de kans bij de postcodeloterij dat je bij het spel lingo 5 straatjes goed hebt?

mike
19-5-2005

Antwoord

Volgens de website van de postcodeloterij:
Tijdens elke uitzending maakt Nance vier Lingogetallen bekend. Deze getallen kruist u aan op uw Lingokaart. Aan het eind van de week weet u of u met alle aangekruiste getallen straatjes kunt vormen. Bekijk hoeveel straatjes u vol hebt, want met die straatjes wint u prijzen tot maar liefst 2 miljoen euro!

q38229img1.gif


Bij PostcodeLingo gaat het er om in de loop van de week zo veel mogelijk straatjes vol te hebben. Een straatje is een rijtje van 4 getallen onder 'POST' of 'CODE'. U kruist de getallen aan die Nance in Lingo bekendmaakt en aan het eind van de week weet u hoeveel straatjes u vol hebt. Bekijk hoeveel straatjes u vol hebt, want met die straatjes wint u prijzen tot maar liefst 2 miljoen euro!
Dat is natuurlijk allemaal wel aardig, maar hoe worden die kaartjes samengesteld? Hoe worden de getallen gekozen? Wie is Nance nu weer?

Laten we eens zeggen dat de getallen op de kaartjes willekeurig worden gekozen en dat er vijf keer willekeurig vier getallen worden gekozen. Dat je in een week dus 20 van de 40 kan wegstrepen. Wat is dan de kans dat je precies vijf straatjes vol hebt?

Maar nu jij weer... is dit wat je bedoelde?

WvR
19-5-2005


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#38229 - Kansrekenen - Leerling bovenbouw havo-vwo