WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Combinaties

Kunt u een eenvoudige (algemene) aanpak geven om onderstaande soorten opgaven op te lossen?
Vier auto's van verschillende kleuren staan voor een stoplicht. In hoeveel combinaties kunnen ze daar staan?

Leen Mol
10-5-2005

Antwoord

Dag Leen,
De eenvoudige aanpak is: Neem gewoon vier speelgoedautotjes van verschillende kleur en zet ze op allerlei manieren in een rij. Als we ze nummers geven,1, 2, 3, 4, dan gaat het om het aantal mogelijke volgorden van deze cijfers, dus alle getallen die je kunt maken met die cijfers (en waarin ieder cijfer maar één keer voorkomt) Neem je letters dan gaat het om alle mogelijke "woorden" die je met vier letters a, b, c, d kunt maken. De oplossing is dan gauw gevonden:
Voor de eerste letter heb je 4 keuzen, voor de tweede daarna 3 (want als je de c vooraan gezet hebt kan de 2de alleen maar a, b of d zijn) enz. Je komt dan op 4 x3 x 2x 1 = 24 mogelijkheden. (4! is de notatie)
In dit geval is het ook heel leerzaam om die hele lijst op te schrijven. Dus, aanpak zo concreet mogelijk want je komt gauw in de war vooral als niet helemaal duidelijk is wat het probleem is. En dan nog iets. Als het gaat over een probleem met grote getallen. Dan prbeer je eerst of je het zelfde probleem met veel kleinere getallen (2 of 3 ) aan kunt. Dat is wat ik er zo in het algemeen over kan zeggen Maar het was ook een algemene vraag toch ? Groeten,

JCS
11-5-2005


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#37823 - Kansrekenen - Ouder