WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 19 april 2024

Chinese wiskunde

Iedere cultuur heeft wel een reden om wiskunde te gebruiken. Egyptenaren bijvoorbeeld rekende er piramides mee uit en Babyloniers rekende er de benodigheden voor het maken van kanalen mee uit.

De Grieken zoals Archimedes deden het meer voor hun plezier om hele grote getallen uit te rekenen (de zandrekening) en de Arabieren rekende er erfenissen mee uit.

Maar waarvoor gebruikten de chinezen de wiskunde? Alles wat ik kan vinden is dat ze erg geïnterreseerd waren in en in puzzels. Ik zou graag wat meer weten waarvoor ze de wiskunde gebruikten. Bij voorbaat bedankt.

Harm-Jan Kampen
15-4-2002

Antwoord

Prof.dr.D.J.Struik in het boekje Geschiedenis van de wiskunde schrijft op blz.21:
"Oosterse wiskunde ontstond als een praktische wetenschap, nuttig voor het berekenen van de kalender, het beheren van de oogsten, het origaniseren der openbare werken en de inzameling van belastingen."
De professor voegt er overgens aan toe dat weliswaar de nadruk lag op praktische rekenen en meten, maar dat er wel degelijk de neiging bestond tot abstractie en tot wetenschap ter wille van de wetenschap.

Zoals jij hier een serie gedachten formuleert doe je volgens mij geen recht aan de 'het grote gedachtenavontuur dat wiskunde heet'. Als je dit een interessant onderwerp vind, zou je, bijvoorbeeld, het boekje van Struik eens kunnen lezen. Waarschijnlijk kom je er dan achter dat de zaken toch iets genuanceerder liggen dan jij hier doet voorkomen.

Zie Mathematics in China [http://aleph0.clarku.edu/~djoyce/mathhist/china.html]

WvR
15-4-2002


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#2690 - Geschiedenis - Leerling bovenbouw havo-vwo