WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Re: Een afgeknotte bol

ik zou graag willen weten waarom de formule zo is opgesteld zodat ik het zelf ook beter ga begrijpen. Leg het anders uit aan de hand van een voorbeeld waar de straal van de bol met het bolsegment 5 cm is en de hoogte van het bolsegment 1 cm is. ook zou ik willen weten of het mogelijk is te weten te komen wat de oppervlakte is op het afgesneden vlakke deel(dus als je alleen de straal van de bol in zijn geheel weet). dus als je de afgeknopte bol op een tafel zou zetten de oppervlakte van het vlak dat de tafel raakt.

marcel
12-5-2004

Antwoord

Het afleiden van de formules valt niet te rekenen tot de elementaire wiskunde. Als je per se bewijzen wilt zien, dan moet ik je verwijzen naar meetkunde- of analyseboeken van hogere opleidingen. Wellicht dat je docent je iets op dit gebied kan laten zien.

Het invullen van R = 5 en h = 1 in de gegeven formules lijkt me geen taak waarbij je hulp nodig zult hebben.

De oppervlakte van de snijcirkel is ook eenvoudig. Als je R en h weet, dan levert Pythagoras je direct de straal r van de snijcirkel (maak maar eens een schetsje!) en met de oppervlakteformule pr2 is je probleem uit de wereld.

MBL
13-5-2004


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#23916 - Ruimtemeetkunde - Leerling bovenbouw havo-vwo