WisFaq!

geprint op vrijdag 22 november 2019

Kegel

Ik mag dan misschien echt dom lijken... maar ondaks de hopen informatie die te vinden zijn over het maken van de uitslag van een afgeknotte kegel... het lukt me maar neit... ik heb er al dagen experimenteren opzitten mijn uitkomst klopt nooit... ik moet 3 kegels maken met als d1 telkens 22 en als d2 150, 100 en 50. kunnen jullie me alsjeblieft berekenen welke de stralen meoten zijn van deze 3 uitslagen en ook de hoeken ? want het is echt een ramp ik heb al zeker 50 experimetjes gemaakt en telkens kloppen de diamters niet meer als ik het geheel tot een ruimtelijk figuur plooi. Ik moet dit absolut en leift zo snel mogelijk weten want het is voor mijn eindwerk.

Dank bij voorbaat

Thysen Dennis
28-4-2004


Antwoord

Als je alleen maar weet wat de stralen zijn van de twee cirkels, dan kom je niet veel verder. Je zult bijv. ook moeten weten wat de afstand tussen de twee cirkels is. Tenzij je zelf een maat mag kiezen.
Als je de afstand van de top tot de kleinere cirkel x noemt en de hoogte van de hele kegel h, dan moet gelden dat 11:75 = x:h en alleen als je x of h weet kun je daarmee verder.
Als we er nu vanuitgaan dat je h weet, dan kun je de lengte berekenen van de zogenaamde beschrijvende, dat is de afstand van de top tot aan de grondcirkel (Pythagoras).
Als die afstand d heet, dan wordt de hoek van de uitslag gelijk aan r/d x 360į waarbij r de straal van de grondcirkel is. En d wordt uiteraard de straal van de kegeluitslag.
Nu zul je er toch wel uitkomen, neem ik aan.

MBL
28-4-2004


© 2001-2019 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#23309 - Ruimtemeetkunde - Student Hoger Onderwijs BelgiŽ