WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 13 april 2021

Lootjes trekken met 4 personen

Ik heb morgen een toets wiskunde dus ik was een som aan het maken maar begreep iets niet. In de opgave stond dat Leo, Kees, Mam en Pap lootjes gingen trekken. Op de lootjes staan de letters L,K,M,P. Ik weet al dat er 24 mogelijkheden zijn alleen dan wordt er gevraagd: als iemand zichzelf trekt dan doet iedereeen zijn briefje terug in de vaas en wordt opnieuw geloot. Hoe groot is de kans dat een loting opniuw moet beginnen. Ik heb van alles geprobeerd maar kom niet op het juiste antwoord dat 15/24 moet zijn. Kun je mij misschien op weg helpen

alvast bedankt

Mart van Geels
13-1-2004

Antwoord

Als je een kansprobleem tegen komt waar je niet 1-2-3 ziet hoe je dat moet oplossen kan je proberen een boomdiagram te tekenen:

q18834img1.gif

Je ziet dan alle mogelijkheden en als je overal letters bij zet kan je zien hoeveel mogelijkheden 'gunstig' zijn en hoeveel niet. Hierboven zie je dat L meteen al zijn eigen lot trekt, dus die hele tak doet al niet meer mee... dus dat zijn er al zes!

Een goede oefening is om zelf zo'n boomdiagram te maken. Ik heb er nog wel eentje voor je. Moet je er alleen even zelf de letters bij zetten.

Klik op Boomdiagram 4-3-2-1 om het boomdiagram te printen....

Hopelijk helpt dat.... ander horen we 't wel weer.

WvR
13-1-2004


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#18834 - Kansrekenen - Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo