WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op zaterdag 10 april 2021

Roulette

Een eigenschap van roulette die veel gebruikt wordt voor systemen, is het feit dat in de derde kolom van de nummers slechts vier zwarte nummers voorkomen en dus acht rode nummers. Veel mensen denken nu dat wanneer ze op de derde kolom en op de zwarte nummers geld zetten, ze meer kans op winst hebben, omdat ze meer nummers gedekt hebben met zo weinig mogelijk geld. Laat zien dat er gemiddeld geen winst wordt gemaakt met dit systeem door voor elk getal de winst uit te rekenen als dit getal valt en als er op de derde kolom en op zwart is ingezet.

We weten al dat de kans op 1 getal 1/37 is. De kans op een kolom is 12/37 en de kans op zwart is 18/37. Maar hoe weet je nou wat de verwachte winst is die je krijgt als deze kansen combineert? We gaan uit van een inzet van 1 euro.

Ayla en Inge
29-12-2003

Antwoord

Erg logisch vind ik dit allemaal niet! In de derde kolom staan inderdaad 4 zwarte nummers, maar de kans dat zo'n nummer valt is precies evengroot als de kans op alle andere nummers! De kans dat een nummer in de derde kolom staat is ook niet anders dan de andere kolommen... enz. Maar met 1 euro kan je volgens mij 3 verschillende dingen doen: zetten op een nummer, zetten op een kolom of zetten op zwart... en die kansen had je al... dus wat wil je nu eigenlijk precies?

Volgens mij wordt het pas interessant als je bepaalde inzetten combineert! (Nou ja, interessant, niet echt.. natuurlijk..., maar je kunt er wel leuk aan rekenen!!)

WvR
29-12-2003


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#18033 - Kansrekenen - Leerling bovenbouw havo-vwo