WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op dinsdag 16 april 2024

Ongewone vraag

Ik heb nu op school een hoofdstuk over wielen die ronddraaien, daarbij horen een paar makkelijke formules. Ik wil graag aan mijn wiskunde leraar een ongelovelijke moeilijke vraag stellen omdat hij vind dat hij alles weet :P.

Kunt u mij er eentje geven (liefst met antwoord)

Alvast bedankt,

Anoniem
28-10-2003

Antwoord

Je zou natuurlijk een vraag kunnen stellen welke weg een punt van het wiel aflegt wanneer dat wiel over een vlakke ondergrond rolt. Dat is overigens een bekend probleem, dat wordt een cycloide. Het zelfde zou je kunnen doen met een wiel dat binnenin of buitenom een cirkel draait. Deze problemen zijn niet zo moeilijk. De oplossingen daarvan zijn redelijk bekend.
Verder kun je je afvragen met welke snelheid een punt op de rand van een wiel zich maximaal verplaatst wanneer dit wiel (met constante snelheid) over de grond rolt. Die snelheid van dat punt is niet constant om het betreffende punt een cycloidebaan volgt en op die baan telkens een andere snelheid heeft. Een lastig probleempje waarvan ik zelf niet direct de oplossing zou weten.
Kijk even bij de onderstaande link.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Zie Baan van punten op een rollend wiel [http://fag.grm.hia.no/fagstoff/perhh/htm/fag/fysikk/ff0300/sim/k09/Cycloide_Total_Anim_gif.htm]

jadex
29-10-2003


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#15581 - Formules - Leerling mbo