WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 19 april 2024

Wat zijn de betekenissen die Pythagoras aan de getallen gaf?

Wat zijn de betekenissen die Pythagoras aan de getallen gaf?

joel
6-2-2002

Antwoord

Befaamd is de getallenleer van de oude pythagoreeërs: zij namen aan dat de dingen getallen zijn of erop lijken, of ook wel dat de elementen van de dingen ook die van het getal zijn. Zodoende corresponderen getallen niet alleen met muzikale fenomenen, maar ook met begrippen e.d.: 4 is gerechtigheid (2 × 2, gelijk maal gelijk), 5 is huwelijk (eerste verbinding van even = vrouwelijk met oneven = mannelijk).

Het volmaakte getal is 10 (1 + 2 + 3 + 4), tetraktus genoemd: deze is bron en oorsprong van alle dingen en bevat bijv. alle getallen nodig om de voornaamste toonverhoudingen te definiëren. De elementen van het getal zijn het 'bepaalde' en het 'onbepaalde', termen die ook met andere paren tegendelen (oneven-even, mannelijk-vrouwelijk, goed-kwaad) op één lijn gesteld werden.

De oorspronkelijke getallenleer van Pythagoras en de zijnen was derhalve geen wetenschappelijke wiskunde, maar eerder een toepassing, een soort metafysica van het getal; op den duur is echter ook in de school van Pythagoras, net als op andere plaatsen in de Griekse wereld, wiskunde op wetenschappelijke wijze beoefend.

Uit: Encarta(R) 99 Encyclopedie Winkler Prins Editie.

WvR
6-2-2002


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#1433 - Geschiedenis - Leerling bovenbouw vmbo