WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Top berekenen met casio

hoi,

wie kan mij vertellen hoe ik met een casio cfx-9850 de top van een parabool moet bereken. als ik de formule in een tabel zet kun je redelijk goed zien wat ongeveer de coördinaten van de top zijn, en in de grafiek kun je het ook redelijk goed zien dooor het knopte [trace] te gebruiken. maar op de ti-83 zit een functie de precies de coördinaten voor je berekent. zit deze functie ook op de casio? en hoe moet dat dan?

al vast bedankt,
Eelco

Eelco
7-9-2003

Antwoord

Hoi Eelco,

Als je de grafiek hebt geplot kun je de functie SHIFT-GSLV-MIN (bij een dalparabool) of SHIFT-GSLV-MAX (bij een bergparabool) gebruiken. De rekenmachine bepaalt (niet berekent) door langs de grafiek te lopen de minimale of maximale functiewaarde (bij een parabool dus de top). De x-coordinaat van de top moet daarvoor wel tussen de XMin en XMax van het View Window liggen, anders vindt hij hem niet.

Meestal zijn de coordinaten die hij vindt de exacte waarden. Soms is het echter een benadering. Daarom is het soms handiger en beter om de coordinaten van de top zelf te berekenen (als je al hebt gehad hoe dat moet).

groet,

Casper

cz
7-9-2003


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#14046 - Rekenmachine - Leerling bovenbouw havo-vwo