WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 15 april 2021

Duitse lottosystemen

Als men een bepaalt systeem speelt in de Duitse lotto, mag je 16 getallen invullen. Het spel is 6 uit 49. Als je nu een reeks invult van 1 t/m 16 heb je dan meer kans op een prijs, dan willekeurig 16 getallen invullen (3 goed is al prijs). Het invullen van 1 rij van 16 getallen (84), is hetzelfde als 112 rijtjes van 6 getallen. (volgens de www.Lotto.de). Ik begrijp hier niets van.

Mijn vraag (na onderstaande uitleg over systemen in de lotto): geeft het invullen van bv een reeks getallen bv. 1 t/m 16 een grotere winstkans dan het invullen van 16 willekeurige getallen?

In mijn vriendenkring wordt gespeeld met uitsluitend reeksen getallen van 1 t/m 16; 17 t/m 32 etc. en zij winnen regelmatig. Men kan mij niet uitleggen waarom de winstkansen dan groter zijn.

Henny
19-8-2003

Antwoord

Laten we vast stellen dat de kans op 0, 1, 2, 3, 4, 5 of 6 goed bij het kiezen van 16 nummers uit 49 voor elke combinatie even groot is. Dus of je nu de nummer 1 t/m 16 kiest of je kiest willekeurig 16 nummers dat maakt niets uit.

Uiteraard is de kans op 0, 1, 2, 3, 4, 5 of 6 goed bij 16 gekozen nummers groter dan bij het invullen maar maar 6 nummers. Ga maar na... stel dat nummer 12 getrokken wordt... bij 6 uit 49 is de kans dat je dat nummer ook hebt kleiner dan de kans dat je het hebt bij 16 uit 49. Uiteraard betaal je daar dan ook naar. Je kunt vinden wat je wilt van loterijen, maar de mensen die ze organiseren zijn niet gek!

Dat er gewonnen wordt lijkt me ook niet zo gek. Als je 84 moet betalen, dan verwacht je toch af en toe ook eens prijs. Belangrijk daarbij zou zijn om te onderzoeken of de 'inleg' lager is dan de 'opbrengst', dan wordt het interessant...

Bij het kiezen van nummers (bijv. 6 uit 49) spelen 'menselijke' factoren en getallenmystiek ook een rol. Je hebt met de keuze van de nummers 1-2-3-4-5-6 net zo veel kans op winst als met elke willekeurige andere combinatie van 6 getallen. Toch zullen veel mensen dat niet doen... maar voor wat betreft de kans maakt het niet uit, immers elk nummer heeft (in pcincipe) een even grote kans om 'getrokken' te worden.

Wat was de vraag ook weer? O ja... of aaneengesloten series een grote kans op winst hebben? Antwoord: nee!
De vraag of je met dit systeem meer kans op winst hebt? Vast niet... Maar om daar iets zinnigs over te zeggen moet je precies weten wat de 'inleg' is. Een systeem dat 'altijd' meer prijs oplevert zou leuk zijn... maar bestaat niet. Volgens mij zijn dit soort 'systemen' alleen bedoel om klanten te trekken, mensen bezig te houden en het makkelijker te maken om mee te doen zonder dat je steeds moet gaan zitten verzinnen wat je nu weer eens in zal vullen.

Want voor betreft het laatste: het maakt toch allemaal geen fluit uit!

WvR
21-8-2003


© 2001-2021 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#13595 - Kansrekenen - Ouder