WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Algemene manier om tovervierkanten te maken

Mijn vraag is: bestaat er geen volledige, altijd geldend manier die je kunt uitbreiden? Vooral of zoiets bestaat voor vierkanten met zijden die een veelvoud zijn van vier, intereseert mij.

Sara
26-5-2003

Antwoord

Beste Sara,

Bij de volgende vragen kun je methoden vinden om tovervierkanten te maken die altijd werken. We moeten alleen wel de vierkanten in drie soorten onderverdelen.

De orde van een tovervierkant geeft aan hoe groot dat vierkant is (dus eigenlijk de zijden). Een magisch vierkant van 4x4 heeft dus orde 4.

Voor vierkanten van oneven orde kun je de methode van Prof. van der Blij gebruiken. Deze staat beschreven in het volgende antwoord:In de magische vierkanten van even orde onderscheiden we twee soorten: orde een veelvoud van 4 of orde even maar geen veelvoud van 4. Beide methoden staan vrij uitgebreid beschreven in het volgende antwoord:De gegeven methoden werken altijd, maar je moet inderdaad wel wat voorwerk verrichten; je kunt niet zomaar de getallen invullen.

Maar misschien zijn er nog wel meer methoden te vinden. Dit zijn in ieder geval drie methoden waarmee je elk gewenst formaat zou kunnen maken.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

Geeke

gm
26-5-2003


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#11678 - Tovervierkanten - 1ste graad ASO-TSO-BSO