Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Community of practice

Een community of practice is een groep van mensen die een belang, een vraagstuk of een passie voor een bepaald onderwerp delen en die kennis en expertise op dit gebied verdiepen door voortdurend met elkaar te interacteren. (Wenger, 1998)

Op deze pagina zal ik 's een poging doen te beschrijven wat ik denk dat WisFaq zou moeten zijn. Dan weet iedereen misschien weer waarom ik uberhaupt nog moeite doe...

In een community laat je annotaties zo lang mogelijk staan. Zo kunnen alle deelnemers meekijken, zien wat er speelt, meedenken en mogelijk zaken aanvullen.

In een community hoop je dat de vragen netjes verdeeld worden over de verschillende leden. Als een paar leden alle vragen beantwoorden haakt de rest snel af. Sommige vragen kunnen soms beter door andere leden van de community worden beantwoord. Je zou rekening moeten houden met de aanwezige expertice, ervaring en deskundigheid.

Er zjn vragen die slechts door enkele beantwoorders kunnen worden beantwoord, maar er zijn ook vragen die heel geschikt zijn voor alle beantwoorders. Die slimmeriken zouden hier en daar enige terughoudendheid kunnen betrachten. Laat ook eens vragen liggen voor anderen.

Er zijn al veel vragen beantwoord, er zijn samenvattingen, er zijn FAQ's en er zijn websites waar van alles te vinden is. Het is niet verkeerd om daar naar te verwijzen of laat de vraag liggen voor de moderator of beantwoorders met een speciale belangstelling of website.

Het is uitdrukkelijk niet wenselijk vragen via e-mail of anders dan via de website te beantwoorden. Iedereen mag vragen stellen maar dan wel via de website. Op die manier heeft iedereen er wat aan. Hetzelfde geldt voor de vormgeving. Je moet er van uit gaan dat de vragen en antwoorden ook voor anderen te lezen en te volgen zijn.

Antwoorden, didactische aanpak, sfeer en uitgangspunten zouden ten alle tijden onderwerp van gesprek moeten zijn. De spelregels zijn niet voor niets ontstaan. Het is uiteraard wel de bedoeling dat alle beantwoorders de spelregels onderschrijven en daar naar handelen.

Laat vervelende klussen over aan de moderator. Spam, scheldpartijen en idioten? Ik zit er niet mee. Op avonturen staat een hele verzameling bijzondere vragen.

Dodelijk in een community is als leden niet meer reageren, niet reageren op annotaties en niet op aanvullingen. Ben je 't niet eens met de manier waarop iemand een vraag heeft beantwoord? Laat het weten. We zijn hier niet voor ons ego maar voor de vragenstellers....

q2421img1.gif


©2004-2024 WisFaq