De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Steekproeven

Hoe moet je in Excel het verschil berekenen tussen 2 kwalitatieve variabelen

Hoe moet je in Excel het verschil berekenen tussen twee kwalitatieve variabelen?

Mylou
15-1-2017

Antwoord

Printen
Hallo Mylou,

Wat versta je onder het verschil van twee kwalitatieve variabelen? 'Kleur' is een voorbeeld van een kwalitatieve variabele, maar hoe zou je 'Rood min Groen' moeten uitrekenen? Of 'Nederland min Denemarken'? Volgens mij is dit niet gedefinieerd, en kan dit dus ook niet in Excel berekend worden. Of bedoel je iets anders?

GHvD
15-1-2017


Betrouwbaarheidsinterval

Hallo,

Ik snap het onderdeel d niet. Kunt u het uitleggen hoe ik dat kan berekenen?

...

Bij het onderzoek is ook gevraagd naar het bedrag dat die zaterdag in het centrum van Arnhem is besteed.

Van de 850 ondervraagden gaven slechts 55 antwoord op deze vraag. Bij deze 55 was het gemiddelde bedrag Ä178 en de standaardafwijking Ä37.
 1. ...
 2. ...
 3. ...
 4. Hoeveel van de 850 ondervraagden hadden antwoord moeten geven op de vraag naar het besteedde bedrag opdat het 95%-betrouwbaarheidsinterval een breedte van 12 euro zou hebben?
  Neem aan dat de standaardafwijking nog steeds Ä37 is.

NIna
15-1-2017

Antwoord

Printen
De totale breedte van het 95%-betrouwbaarheidsinterval is gelijk aan $
\eqalign{4 \cdot \frac{S}
{{\sqrt n }}}
$. Je weet dat $S=37$, dus je krijgt:

$
\eqalign{
& 4 \cdot \frac{{37}}
{{\sqrt n }} = 12 \cr
& \frac{{37}}
{{\sqrt n }} = 3 \cr
& \sqrt n = \frac{{37}}
{3} = 12\frac{1}
{3} \cr
& n \approx 152 \cr}
$

Je kunt eventueel de vergelijking ook oplossen met je GR, maar zo kan het ook...

WvR
15-1-2017


Vuistregels

Hoe moet je rekenen met de vuistregels?
 • met het kruistabel en phi
 • het maximaal verschil in cumulatief percentage
 • effectgrootte van steekproeven
 • en de 95% betrouwbaarheidsintervallen van de populatie proportie en
 • gemiddelde

Aron
17-1-2017

Antwoord

Printen
Je kunt van alles vinden op populatie en steekproef en groepen vergelijken. Daarnaast zou je in je boek kunnen kijken, opgaven maken, nakijken... uitwerkingen raadplegen. Daarna nog vragen? Dan horen we 't wel...

Kijk nog even naar de spelregels...

WvR
17-1-2017


Verschiltoets bij fracties

Hallo,

Voor mijn scriptie ben ik onderzoek aan het doen naar arbeidsongeschiktheid tussen van en vrouw. De vraag is of er verschil zit tussen de instroomkansen tussen man en vrouw.

Dit gaat om verzekerde bij een verzekeringsmaatschappij. Nu heb ik de gegevens van de afgelopen 10 jaar onderverdeeld in man en vrouw. Ik wilde graag ik een verschiltoets bij fracties toepassen, alleen weet ik niet of dit toegestaan is, dit omdat ik eigenlijk niet een steekproef heb maar ik de gehele populatie weet van de verzekeringsmaatschappij.

Het gaat om erg lage kansen van 0,0009 en 0,001 de aantallen zijn naar mijn idee voldoende groot beide boven de 400.000.

Zou iemand mij hierbij kunnen helpen?

Gr Sam

Sam
26-5-2017

Antwoord

Printen
Hallo, Sam.

Wiskundige Statistiek probeert uitspraken te doen over een veel grotere populatie met behulp van gegevens uit een voldoende grote steekproef.

Daarbij moet je je wel afvragen of die steekproef voldoende representatief is voor de grotere populatie, in dit geval of het met betrekking tot de vraagstelling een doorsnee verzekeringsmaatschappij is. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als het een verzekeringsmaatschappij voor in Nederland werkende Polen is. Bij deze vraagstelling is het sowieso beter om de gegevens van meerdere verzekeringsmaatschappijen te betrekken.

In dit geval moet elke fractie verkregen zijn als quotiŽnt van het aantal geslaagde instromers en het totaal aantal would-be instromers bij een bepaald vakgebied voor een der twee geslachten, waarbij het aantal would-be instromers voldoende groot is.

Onder deze voorwaarden kun je dus met de verschiltoets toetsen of de fracties bij mannen en vrouwen verschillen, uitgaande van de nulhypothese dat dit niet het geval is.

hr
26-5-2017


Re: Verschiltoets bij fracties

Hoi hr,

Bedankt voor je antwoord! Ze willen dit verschil vooral zien binnen hun eigen portefeuille en dus niet van andere verzekeringsmaatschappijen. Kan ik deze portefeuille dan zien als steekproef van de gehele populatie in Nederland? En hoe bepaal ik of de would-be instromers voldoende groot is?

GR Sam

Sam
26-5-2017

Antwoord

Printen
Het aantal would-be instromers moet niet extreem klein zijn (minder dan tien), maar is al gauw groot genoeg.

Wat uw eerste vraag betreft, dit is niet per se het geval, alleen onder de voorwaarden die ik noemde.

hr
26-5-2017


Steekproevenproportie

Hallo,

Ik heb een vraag over de steekproevenverdeling (5 havo).
Bij een steekproef met n=400 wordt een steekproefproportie van 0,76 gevonden.

Nu snap ik dat je kunt aannemen dat deze steekproef er 1 van vele is en dat je daardoor met 95% zekerheid kunt zeggen dat de gevonden steekproefproportie binnen de grenzen van mu +/- 2 sigma van de steekproevenverdeling (en daarmee van de populatieproportie) valt.

Maar om sigma, en daarmee de grenzen, uit te rekenen maak je gebruik van de gevonden steekproefproportie (hier 0,76) terwijl die toch niet de symmetrieas van de steekproevenverdeling hoeft te zijn. Na 1000 steekproeven zou toch kunnen blijken dat die symmetrieas ligt bij mu=0,78.

Ik begrijp dat de populatieproportie hier binnen 2 sigma van 0,76 ligt, ik snap alleen niet dat je voor het berekenen van die sigma kunt uitgaan van 0,76.

Kan iemand zeggen waar mijn denkfout ligt?
Alvast bedank,
HV

HV
26-8-2017

Antwoord

Printen
Beste HV,

Je maakt geen denkfout, je merkt terecht op dat je in jouw voorbeeld uit zou moeten gaan van 0,78. Maar het probleem is juist dat je de werkelijke populatieproportie niet kent. Als je de werkelijke populatieproportie al zou weten, dan heb je die hele steekproef niet meer nodig als instrument om de populatieproportie te bepalen.

De beste schatting van de werkelijke populatieproportie is de steekproefproportie, deze ken je wel. Bij gebrek aan beter gebruik je de steekproefproportie als schatting van de populatieproportie.

Wanneer je steekproef voldoende groot is, dan ligt je steekproefproportie dicht bij de werkelijke populatieproportie en is de invloed van een mogelijk verschil aanvaardbaar.

GHvD
26-8-2017


Gevonden percentage gebruiken om foutmarge te berekenen?

Dag ik heb een vraag in mijn onderzoek ga ik voor een modewinkel kijken of ze hun producten kunnen afzetten in een nieuwe markt, namelijk in belgiŽ. De populatie van winkels die dit mogelijk zou afnemen is 1031 groot. Vooraf heb ik de foutmarge berekend waarbij ik ben uitgegaan van een percentage ja zeggers van 50% (dit is namelijk totaal onbekend) en een minimale respons van 30.

Ik heb onderzoek gedaan en uiteindelijk 41 respondenten gesproken. Nu heb ik dus een percentage dat deze spullen wil afnemen (2 van de 41). Mag ik nu dit percentage gebruiken om de nieuwe foutmarge te berekenen? Dat lijkt me wel toch? En heeft iemand daar ook een bron van, die dit zegt? Ik bedoel een degelijke literatuurverwijzing.

Dank groet
Huub

Huub B
11-11-2017

Antwoord

Printen
Nee dat zou ik zeker niet doen. De formules veronderstellen dat je een (symmetrische) normale verdeling mag gebruiken ter benadering en dat is met deze 2 van de 41 zeker niet geval, sterker nog. Bij 41 respondenten kan je niet spreken van een kwantitatief onderzoek.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
13-11-2017


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2017 WisFaq - versie IIb

eXTReMe Tracker