De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Kansrekenen

Re: Re: Casino spellen

Oke is begrijp het ongeveer nu. Ben blij met de goede uitleg. Zou u mij de andere spellen ook kunnen uitleggen?

Cas
8-1-2018

Antwoord

Printen
Hallo Cas,

Nee, ik kan de andere spellen niet uitleggen: ik ken de spelregels niet of niet goed genoeg. Daarnaast: je gaf aan dat dit een opdracht van school is. Dan is het vast niet de bedoeling dat je het rekenwerk door ons laat uitvoeren.

Ik heb één spel voor je uitgewerkt, hiermee heb ik laten zien hoe je de berekeningen kunt aanpakken. Ik zou zeggen: maak op zijn minst een begin voor de andere spellen. Mocht je ergens vastlopen, dan kan je gerust een concrete vervolgvraag stellen, maar het 'echte' werk moet je toch zelf doen!

GHvD
8-1-2018


Re: Batterijen nodig

Beetje oud bericht misschien, maar ik kwam het toevallig tegen. Ik ben geen expert maar wel geïnteresseerd in kansberekening. Volgens mij is de uitkomst wel 1/2.

De opmerkingen in de reactie zijn correct, maar de berekening is volgens mij onjuist, omdat de kans op direct 4 goede batterijen pakken niet gelijk is aan de kans op 1 foute batterij en 4 goede batterijen.

Ik kom uit op (7.6.5.4)/(10.9.8.7)+4(3.7.6.5.4)/(10.9.8.7.6) = 0,1667+0,3333 = 0,5

Erik R
11-1-2018

Antwoord

Printen
Hallo Erik,

Het is een kwestie van nauwkeurig de gegevens in de vraag lezen. Er staat:

"Zodra je vier goede batterijen hebt stop je."

Maar ook:

"Wat is de kans ..... na exact vijfmaal testen"

Anders gezegd: wat is de kans dat je 4 goede batterijen hebt gevonden onder de voorwaarde dat je 5 maal hebt moeten testen?

De mogelijkheid dat je direct 4 goede batterijen pakt, valt dan niet onder de gunstige uitkomsten, want dan zou je slechts vier keer testen en dan stoppen. Jouw eerste term (0,1667) telt zodoende niet mee, dan blijft alleen de tweede term over: de kans dat je 5 keer moet testen en dan 4 goede batterijen hebt gevonden, is 1/3 (0,3333).

GHvD
11-1-2018


Re: Re: Batterijen nodig

Bedankt voor de snelle reactie. De vraagstelling is enigszins discutabel (ben je echt verplicht om vijf maal te trekken), maar ik begrijp het.

Erik R
11-1-2018

Antwoord

Printen
Hallo Erik,

Ja, de vraagstelling geeft aan dat er vijf keer is getrokken, dan is het ook de bedoeling dat deze beperking bij de uitwerking wordt meegenomen. Het is immers niet de bedoeling dat je een andere vraag beantwoordt dan is gesteld, ook al zou je die andere vraag logischer vinden.

Zeker bij kansrekenen komt het vaker voor dat je een vraag zeer letterlijk moet lezen, waarbij de betekenis iets anders kan zijn dan in ons gewone dagelijkse spraakgebruik. Bijvoorbeeld: iemand vraagt of je bij een gokspel wel eens 5 euro hebt gewonnen. Stel dat je ooit één keer 10 euro hebt gewonnen. Met dagelijks spraakgebruik zou je bevestigend kunnen antwoorden: "Zeker heb ik wel eens 5 euro gewonnen (zelfs meer dan dat)." Maar in de wiskunde moet het antwoord ontkennend zijn: 5 euro is niet 10 euro. De vraag wordt geïnterpreteerd als 'Heb je wel eens minstens 5 euro gewonnen?'. Als dit de bedoeling is, dan moet de vraag ook zo worden gesteld.

Met name bij voorwaardelijke kansen komt dit erg nauw: de vraagstelling moet helder zijn, en de berekening moet weer aansluiten bij de vraag. Anders leiden statistische onderzoeken tot een warboel van resultaten die op meerdere manieren worden geïnterpreteerd.

GHvD
11-1-2018


Normale verdeling

Wat is het verschil met normalcdf en invNorm? Wanneer moet ik welke gebruiken?

Dilara
13-1-2018

Antwoord

Printen
Hallo Dilara,

Normalcdf: grenzen van de oppervlakte onder een deel van de normaalcurve zijn gegeven, je kunt de bijbehorende oppervlakte (dus: kans) berekenen.

Bij InvNorm is dit andersom: de oppervlakte (dus: kans) is gegeven, je kunt de rechter grens berekenen van de bijbehorende oppervlakte. De linker grens is hierbij altijd min-oneindig.

In beide gevallen moeten gemiddelde en standaardafwijking gegeven zijn.

GHvD
13-1-2018


Normale verdeling

De tijd die atleet Ruben over de 15 km loopt is normaal verdeeld met een gemiddelde van 47 minuten en 3 seconde en een standaardafwijking van 50 seconden.
  • Bereken in sec nauwkeurig de tijd die Ruben in slechts 2% van de gevallen overschrijdt.
Dit is de som en ik had het eerst zo berekend:
opp=Invnorm(0,02....)

Maar in het antwoordenboek staat 0,98 waarom kan dit niet met 0,02 want er staat niet dat 2% links of rechts staat?

Dilara
14-1-2018

Antwoord

Printen
Dat staat er wel: `overschrijden' is `groter dan' en dat ligt rechts. Je moet dus het punt hebben waar $2\,\%$ van de oppervlakte rechts zit.

kphart
14-1-2018


Kans op dezelfde kaarten bij een kaartspel

Bieden is een kaartspel van 32 kaarten, waar er per 4 kaarten wordt gedeeld. Elke speler heeft dus 8 kaarten. Hoeveel mogelijke combinaties zijn er , en wat is de kans dat je twee keer dezelfde 'deck' krijgt ? Is dit hetzelfde als het aantal combinaties ?

J.Dauw
16-1-2018

Antwoord

Printen
Een specifiek setje van 8 kaarten uit een totaal van 32 kaarten noemen we een combinatie van 8 uit 32. Het aantal mogelijke combinaties van 8 uit 32 is:

32!/(8!·24!)=10518300

De kans dat je bij willekeurig delen één bepaalde set treft (bijvoorbeeld hetzelfde setje als een vorige keer) is dan 1/105183009,5·10-8. Het maakt hierbij niet uit of je de kaarten één voor één deelt of per vier kaarten.

GHvD
16-1-2018


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2018 WisFaq - versie IIb

eXTReMe Tracker