\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Verschiltoets bij fracties

Hallo,

Voor mijn scriptie ben ik onderzoek aan het doen naar arbeidsongeschiktheid tussen van en vrouw. De vraag is of er verschil zit tussen de instroomkansen tussen man en vrouw.

Dit gaat om verzekerde bij een verzekeringsmaatschappij. Nu heb ik de gegevens van de afgelopen 10 jaar onderverdeeld in man en vrouw. Ik wilde graag ik een verschiltoets bij fracties toepassen, alleen weet ik niet of dit toegestaan is, dit omdat ik eigenlijk niet een steekproef heb maar ik de gehele populatie weet van de verzekeringsmaatschappij.

Het gaat om erg lage kansen van 0,0009 en 0,001 de aantallen zijn naar mijn idee voldoende groot beide boven de 400.000.

Zou iemand mij hierbij kunnen helpen?

Gr Sam

Sam
Student hbo - vrijdag 26 mei 2017

Antwoord

Hallo, Sam.

Wiskundige Statistiek probeert uitspraken te doen over een veel grotere populatie met behulp van gegevens uit een voldoende grote steekproef.

Daarbij moet je je wel afvragen of die steekproef voldoende representatief is voor de grotere populatie, in dit geval of het met betrekking tot de vraagstelling een doorsnee verzekeringsmaatschappij is. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als het een verzekeringsmaatschappij voor in Nederland werkende Polen is. Bij deze vraagstelling is het sowieso beter om de gegevens van meerdere verzekeringsmaatschappijen te betrekken.

In dit geval moet elke fractie verkregen zijn als quotiënt van het aantal geslaagde instromers en het totaal aantal would-be instromers bij een bepaald vakgebied voor een der twee geslachten, waarbij het aantal would-be instromers voldoende groot is.

Onder deze voorwaarden kun je dus met de verschiltoets toetsen of de fracties bij mannen en vrouwen verschillen, uitgaande van de nulhypothese dat dit niet het geval is.


vrijdag 26 mei 2017

 Re: Verschiltoets bij fracties 

©2001-2024 WisFaq