\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Halveringstijd bierschuim

 Dit is een reactie op vraag 74956 
Hoi! ik heb een vraag. Ik begrijp niet helemaal waar de genormeerde lengte voor nodig is, en waarom je dus voor b de lengte van de schuimkraag na 300 seconden gebruikt. Kan iemand me helpen?

Groetjes

merel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 mei 2017

Antwoord

Ik begrijp dat ook niet helemaal. Ik denk dat er een schrijffout is gemaakt. In vraag 1 op pagina 4 van de practicumhandleiding (zie de link hieronder) staat: Bereken de genormeerde lengten door de laatste meetwaarde ($b$) van alle vorige meetwaarden ($a$) af te trekken.

Als je het tabelletje netjes invult is de laatste meetwaarde pas bij 600 seconden en dan zou ik denken dat $b$ die meetwaarde moet zijn.
Wiskundig is de meetwaarde bij 300 seconden ook niet handig, want voor latere meetwaarden is $X=a-b$ negatief en daarvan is de natuurlijke logaritme niet gedefinieerd.
Ik zou voor $b$ de meetwaarde bij 600 seconden nemen.

Het kan zijn dat de makers van de handleiding bij hun eigen experimenten hebben gezien dat $a$, en dus $X$, na 300 seconden niet meer verandert en dat ze daarom voor 300 seconden hebben gekozen. Eigenlijk hadden ze je dat zelf moeten laten ontdekken.

Zie Practicumhandleing Schuimen

kphart
woensdag 10 mei 2017

©2001-2024 WisFaq