\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Oppervlakte bolkap in 2d

Beste,

Ik zit in de knoei. Ik heb een ambachtelijke keramieken schaal voor mij (bolkap) met een binnendiameter van 29 cm. Graag zou ik deze schaal bekleven aan de binnenzijde met textiel. Dit wil ik doen zonder overlappingen, noch 'gaten'. Hiervoor dien ik een patroon te maken van het binnenoppervlak van de schaal in 2d, om vervolgens op mijn textiel te tekenen en uit te snijden. Ik heb geen flauw benul hoe ik hieraan moet beginnen. De schaal is 6 cm hoog, de dikte ongeveer 0,5 cm, de buitendiameter 29,5 cm. Hebben jullie een idee hoe ik dit het best oplos? Alvast bedankt!

Ruth
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 18 april 2017

Antwoord

Dit gaat, principieel, niet lukken, om meetkundige redenen: de intrinsieke kromming van een oppervlak blijft behouden onder afstandbewarende vervormingen. Die kromming is nul voor je lap stof en ongelijk aan nul voor je kom.

Het kan wel bij benadering; wat ik zou doen is vanuit het middel van de kom stralen naar de rand trekken, zo dat ze bij de rand niet al te ver uit elkaar liggen: 1 a 2 centimeter (even wat experimenteren). Zo krijg je dunne driehoeken, die breng je over op je textiel en na uitknippen kun je daar de bol mee bekleden. Door de speling in de stof kun je met wat schuiven de stukken netjes naast elkaar krijgen. Als de kom in het midden een plat stukje bodem heeft kun je dat apart bekleden en daarna met trapezia de rest doen.

Zie Wikipedia: Gaussiaanse kromming

kphart
dinsdag 18 april 2017

©2001-2024 WisFaq