\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hexadecimaal, binair en decimaal stelsel gebruiken

Waar worden deze stelsels voornamelijk voor gebruikt in de praktijk, met uitzondering van computers, stoplichten, en als schakelingen?

sampje
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 december 2002

Antwoord

Het hexadecimaal stelsel is handig als verkorte schrijfwijze voor binaire getallen. Dus is de relatie met computers en andere digitale techniek het sterkst. Laatst zag ik echter een formule waarbij je de n-de 'decimaal' van pi (geschreven als hexadecimaal!) kan berekenen. Dat is wel heel bijzonder. Kennelijk kun je sommige dingen in het hexadecimale stelsel makkelijker berekenen als in het decimale stelsel. Dus wie weet...

Het binaire stelsel heeft alles te maken met digitale technieken. Deze technieken kun je in de praktijk op steeds meer plaatsten tegenkomen. Denk maar aan CD's, telefoons, ruimtevaart enzovoort, maar ook aan wasmachines, horloges e.d. Er schijnen zelfs kunstenaars te zijn die het binaire getallenstelsel gebruiken in hun werk.

Het decimale stelsel gebruiken we dagelijks. De hele dag wordt er overal ter wereld wat af gerekend, dus in de praktijk nogal veel gebruikt.


zondag 22 december 2002

©2001-2024 WisFaq