Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenen uitslagen

Voor het tentamen kan gevraagd worden een uitslag te tekenen van een delta veelvlak. Om ze niet uit het hoofd te leren: is er een stappenplan om deze te tekenen?

Moniqu
Student hbo - maandag 21 november 2022

Antwoord

Ik heb op Deltaëder van de eerste vier deltaeders de uitslagen gemaakt. Deze 4 zijn makkelijk te herkennen en te onthouden.

De 1e is een driehoekige piramide. Als je er twee tegen elkaar plakt dan krijg je de 2e deltaeder. Idem voor een primide met een vierkant of een vijhoek als grondvlak. Dan heb je nummer 3 en 4 ook te pakken.

De laatste, het regelmatig twintigvlak, is ook makkelijk te herkennen.

Als je wilt ga ik de andere 3 ook nog doen. Laat maar even weten.

Die uitslagen zijn mede mogelijk gemaakt door WikipediA | Deltaëder en Polydron.



Naschrift



De siamese dodecaëder bij 5. kan je construeren als de zijkant van een antiprisma waarbij de vierkante boven- en onderkant vervangen worden door twee gelijkzijdig driehoeken.

Het drievoudig verhoogd driehoekig prisma bij 6. kan worden geconstrueerd door drie vierkante piramides met hun grondvlak op ieder van de drie vierkante zijvlakken van een driehoekig prisma te plaatsen.

De verlengde gedraaide vierkante bipiramide bij 7. kan worden geconstrueerd door een regelmatig achtvlak te verlengen, deze 45° te draaien en er een vierkant antiprisma tussen te zetten.

WvR
dinsdag 29 november 2022

©2001-2024 WisFaq