De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Brix

Geachte,

IK heb een vraagstuk over Brix-waarde waar ik niet uit geraak.
Ik heb een brix-waarde van 65°( 65 g in 100g water opgelost); en de bedoeling is dat ik een ander product maak met 15° brix van de oorspronkelijke product, maar dan is de vraag in hoeveel gram water moet ik dit oplossen?

IK weet niet of jij mij kan verder helpen?

Met vriendelijke groeten

Houda

Houda
Student universiteit België - donderdag 2 februari 2023

Antwoord

Hallo Houda,

Ga even uit van een oorspronkelijke oplossing van 65 gram vaste stof (suiker?) in 100 gram water. Stel x is de hoeveelheid water van de nieuwe oplossing waarin diezelfde hoeveelheid van 65 gram suiker is opgelost. Omdat de nieuwe oplossing 15 gram suiker per 100 gram water moet bevatten, geldt:

65/x=15/100

Oplossen van deze vergelijking levert: x=4331/3

In de oorspronkelijke oplossing zat al 100 gram water, dus je moet 3331/3 gram water toevoegen per 100 gram water van de oorspronkelijke oplossing.

Als ik het goed heb begrepen, telt de hoeveelheid opgeloste stof niet mee bij het afwegen van je oorspronkelijke oplossing. Je moet dan 165 gram oplossing nemen (100 gram water met daarin 65 gram suiker) om daarbij 3331/3 gram water toe te voegen. Dit laatste weet ik niet zeker, ik zou nog even vragen of Brix-waarde inderdaad op deze wijze is gedefinieerd.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 februari 2023
 Re: Brix 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3