Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


Waar kan ik allerlei rijen vinden?

Wat is een harmonische rij? Ken je nog andere bijzondere rijen? Wat is het nut van rijen, waar worden ze toegepast en hoe?

kristo
Iets anders - zaterdag 26 januari 2002

Antwoord

Beste Kristof,

Ik ken deze rij als de harmonische rij:
  • 1/1, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, ....
Er zijn nog ontiegelijk veel meer bijzondere rijen. Een van de meest beroemde is de rij van Fibonacci. Daarover is op internet veel te vinden:Soms is het handiger om Engelstalige bronnen te zoeken, want daar zijn er gewoon meer van. Je moet dan bedenken dat het Engelse woord voor rij 'sequence' is.

Er is bijvoorbeeld een hele site gewijd aan een soort encyclopedie van rijen van gehele getallen, integer sequences, die te vinden is op:Er staan meer dan 60000 getallenrijen op, maar de meeste zijn vrij ingewikkeld. Niet allemaal hoor! Je hebt bijvoorbeeld de vrij eenvoudige 'say it' rijen. Zoals:
  • 1 11 21 1211 111221 312211 ...
Zie je het patroon?

Je kunt ook van alles over rijen vinden op de Amerikaanse site 'Ask Dr. Math'. In de arhieven is een afdeling over rijen en reeksen, sequences and series, op High School niveau:En nog speciaal over de Fibonacci Sequence:Goed, het lijkt me zo dat je hiermee genoeg informatie kunt vinden over allerlei rijen.

En het nut? Tja, getallenrijen kom je werkelijk overal in de wereld tegen. Of het nu de temperaturen in De Bildt zijn, de frequenties van de tonen van de toonladder, tussenruimtes tussen hoogtes waarop vliegtuigen mogen vliegen, lengtes van een kind vanaf de geboorte, bedragen op je bankrekening, ga maar door.

Je komt rijen werkelijk overal tegen, en het nut is in eerste instantie meestal dat het iets beschrijft. Maar wiskundig wordt het natuurlijk vooral interessant als je er aan kunt rekenen en redeneren.

Ik hoop dat dit je vraag voldoende beantwoordt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 januari 2002©2004-2024 WisFaq