\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Tekenen uitslagen

Voor het tentamen kan gevraagd worden een uitslag te tekenen van een delta veelvlak. Om ze niet uit het hoofd te leren: is er een stappenplan om deze te tekenen?

Moniqu
Student hbo - maandag 21 november 2022

Antwoord

Ik heb op DeltaŽder van de eerste vier deltaeders de uitslagen gemaakt. Deze 4 zijn makkelijk te herkennen en te onthouden.

De 1e is een driehoekige piramide. Als je er twee tegen elkaar plakt dan krijg je de 2e deltaeder. Idem voor een primide met een vierkant of een vijhoek als grondvlak. Dan heb je nummer 3 en 4 ook te pakken.

De laatste, het regelmatig twintigvlak, is ook makkelijk te herkennen.

Als je wilt ga ik de andere 3 ook nog doen. Laat maar even weten.

Die uitslagen zijn mede mogelijk gemaakt door WikipediA | DeltaŽder en Polydron.NaschriftDe siamese dodecaŽder bij 5. kan je construeren als de zijkant van een antiprisma waarbij de vierkante boven- en onderkant vervangen worden door twee gelijkzijdig driehoeken.

Het drievoudig verhoogd driehoekig prisma bij 6. kan worden geconstrueerd door drie vierkante piramides met hun grondvlak op ieder van de drie vierkante zijvlakken van een driehoekig prisma te plaatsen.

De verlengde gedraaide vierkante bipiramide bij 7. kan worden geconstrueerd door een regelmatig achtvlak te verlengen, deze 45į te draaien en er een vierkant antiprisma tussen te zetten.


dinsdag 29 november 2022

©2001-2023 WisFaq