Procenten
De vraag:
In een land wordt het BTW tarief verhoogd van 9% naar 16 %. Met hoeveel procent gaan de prijzen hierdoor omhoog?
Ik begrijp het niet hoe ik dit moet uitrekenen..
Nisrin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 19 september 2021
Antwoord
Neem 's aan dat het bedrag zonder BTW gelijk is aan B. Dan moest je eerst 1,09·B betalen. Nu betaal je daarvoor 1,16·B.
$ \eqalign{ & toename = \frac{{nieuw - oud}} {{oud}} \times 100\% \cr & toename = \frac{{1,16 \cdot B - 1,09 \cdot B}} {{1,09 \cdot B}} \times 100\% \cr & toename = \frac{{1,16 - 1,09}} {{1,09}} \times 100\% \approx 6,4\% \cr} $
Zie rekenen met procenten
Naschrift Als je dat lastig vindt kan je ook een concreet voorbeeld nemen. Neem aan dat je 100 euro moet betalen zonder BTW. Dan betaalde je eerst 109 euro met BTW. Nu betaal je met BTW 116 euro. Dat is dan een toename van $ \eqalign{\frac{{116 - 109}} {{109}} \times 100\% \approx 6,4\% }$. Dan kan ook...
zondag 19 september 2021
©2001-2024 WisFaq
|