Re: Bewijs met formulemanipulatie of combinatorisch bewijs Dit is een reactie op vraag 86328 Hartelijk dank voor het antwoord en ook voor de tip. Dus bij deze: wat is het algemene principe van deze aanpak? John B Student universiteit - vrijdag 1 juni 2018 Antwoord Goede vraag!Je wilt aantonen dat:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 2} \\ k \\\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) + 2 \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right)$Als je die termen uitschrijft krijg je:$\eqalign{\frac{{(n + 2)!}}{{k!\left( {n - k + 2} \right)!}} = \frac{{n!}}{{k!\left( {n - k} \right)!}} + 2\frac{{n!}}{{\left( {k - 1} \right)!\left( {n - k + 1} \right)!}} + \frac{{n!}}{{(k - 2)!\left( {n - k + 2} \right)!}}}$De kunst is nu om alle termen aan de rechter kant te schrijven als:$\eqalign{\frac{{...}}{{k!\left( {n - k + 2} \right)!}}}$Het is (als het ware) gelijknamig maken! Daarna kan je de termen rechts optellen en kijken wat er bij de teller moet staan...NaschriftMaar misschien is in de driehoek van Pascal kijken wel zo handig:$\begin{array}{l} \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) + 2 \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 1} \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 1} \\ k \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 2} \\ k \\\end{array}} \right) \\ \end{array}$Gebruik daarbij de volgende eigenschap:$\left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} {n - 1} \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} {n - 1} \\ k \\\end{array}} \right)$ vrijdag 1 juni 2018 ©2001-2025 WisFaq
Hartelijk dank voor het antwoord en ook voor de tip. Dus bij deze: wat is het algemene principe van deze aanpak? John B Student universiteit - vrijdag 1 juni 2018
John B Student universiteit - vrijdag 1 juni 2018
Goede vraag!Je wilt aantonen dat:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 2} \\ k \\\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) + 2 \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right)$Als je die termen uitschrijft krijg je:$\eqalign{\frac{{(n + 2)!}}{{k!\left( {n - k + 2} \right)!}} = \frac{{n!}}{{k!\left( {n - k} \right)!}} + 2\frac{{n!}}{{\left( {k - 1} \right)!\left( {n - k + 1} \right)!}} + \frac{{n!}}{{(k - 2)!\left( {n - k + 2} \right)!}}}$De kunst is nu om alle termen aan de rechter kant te schrijven als:$\eqalign{\frac{{...}}{{k!\left( {n - k + 2} \right)!}}}$Het is (als het ware) gelijknamig maken! Daarna kan je de termen rechts optellen en kijken wat er bij de teller moet staan...NaschriftMaar misschien is in de driehoek van Pascal kijken wel zo handig:$\begin{array}{l} \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) + 2 \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 2} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 1} \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 1} \\ k \\\end{array}} \right) = \\ \left( {\begin{array}{*{20}c} {n + 2} \\ k \\\end{array}} \right) \\ \end{array}$Gebruik daarbij de volgende eigenschap:$\left( {\begin{array}{*{20}c} n \\ k \\\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} {n - 1} \\ {k - 1} \\\end{array}} \right) + \left( {\begin{array}{*{20}c} {n - 1} \\ k \\\end{array}} \right)$ vrijdag 1 juni 2018
vrijdag 1 juni 2018