\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Steekproeven

 Dit is een reactie op vraag 83230 
Sorry, sorry! Ik heb het misschien niet goed verwoord waar mijn probleem ligt

Voor vraag 1. Ik heb de tabel gezien, maar betekent dit als er de ene variabele nominaal is en de andere een ratio, dat ik gewoon uit moet gaan van een nominaal meetniveau?

Voor vraag 2. De opgave is om aan te tonen of er een verband is tussen twee nominale variabelen, dit moet in de vorm van een tabel. Nu is mij niet helemaal duidelijk wanneer er een verband is aangetoond. Ik heb een tabel gemaakt met de waargenomen frequenties. Dit heb ik omgezet in totaal percentages, maar laat dit voldoende zien of er een verband is? Ik heb ook de tabel gemaakt om het verschil tussen waargenomen en verwachte frequenties aan te tonen, maar ook hierbij weet ik niet of het voldoende is. Er staat namelijk: "Het chi-kwadraat is niet 'genormeerd', dat wil zeggen: er zijn geen vaste grenzen voor de hoogte of de laagte van de uitkomst. Aan het chi-kwadraat kun je de sterkte van de associatie niet aflezen." Ik zou tot slot de Cramers V kunnen berekenen (chi-toets voldoet niet aan voorwaarde), maar dan is het antwoord geen tabel meer? Of zit ik er helemaal naast qua methodiek? Ik zou dus graag willen weten wat in de statistiek de correcte manier is om dus deze vraag te beantwoorden.

Sap
Student hbo - zondag 6 november 2016

Antwoord

1) wanneer de nominale variabele een groepsindeling (b.v. man / vrouw) en de ratio het aantal uren studie per week aangeeft dat kun je voor de populatie toetsen met een verschiltoets voor gemiddelden of mannen en vrouwen even veel tijd aan de studie besteden.

2) tweemaal nominaal is een kwestie van in een kruistabel zetten. De chi- kwadraat is wel degelijk de juiste richting. Bij de chi kwadraat kun je vervolgens een bijbehorende overschrijdingskans (p value) zoeken (tabel). Is deze waarde $<$ 0,05 dan mag aangenomen worden dat er ook in de populatie een verband zal zijn.

Met vriendelijke groet
JaDeX


maandag 7 november 2016

©2001-2024 WisFaq